· 

Afstappen van automatisch fotograferen

Bij de nieuwe camera's staan al veel vooraf ingestelde programma's in het menu voor verschillende omstandigheden. De camera kiest hier de optimale instellingen voor de gekozen situatie. Veel camera's hebben keuze-instellingen voor bijvoorbeeld:

  • portret
  • landschap
  • vuurwerk
  • beweging
  • zonsondergang
  • feest
  • museum
  • sneeuw
  • enz.

Tegenwoordig, nu de food-fotografie zo hip is, is daar vaak al een keuze-instelling voor te vinden! 

 

Op deze manier is er dus voor de meeste situaties wel een goede instelling te vinden. De camera denkt na over de beste sluitertijd, iso-waarde en diafragma (samen 'Belichting') , en de camera zal ook zelf bijvoorbeeld de witbalans aanpassen. 

 

Toch blijft je camera een machine! Een camera 'meet' de omstandigheden, jij ZIET de omstandigheden. En jij kan bedenken wat je wil met het beeld dat je ziet! Bij de instelling ' beweging ' of ' sport' bijvoorbeeld, zal de camera er van uit gaan dat je je onderwerp scherp op de foto wil hebben. Hiervoor zal hij gaan voor een hele korte sluitertijd, en vaak een hoge ISO-waarde. 

Nu bedenk jij dat het mooi zal zijn om de beweging te laten zien. De omgeving (stilstaand) wil je scherp hebben, maar bij je onderwerp wil je een mooie bewegingsonscherpte om de snelheid in de beweging vast te leggen! Dan kan je aanpassingen gaan doen in de ISO-waarde, het diafragma en de sluitertijd. (om het nog even overzichtelijk te houden, want er zijn  nog veel meer instellingen die iets doen met je uiteindelijke beeld). 

 

Als je net wilt gaan overstappen van vol-automatisch fotograferen naar handmatig, wil ik je een belangrijke tip geven! (Als ervaringsdeskundige ..... ) Ga niet meteen alle instellingen zelf aanpassen! Verander zelf 1 van de factoren voor de belichting! 

 

Zet bij bovengenoemde voorbeeld de camera van de automatische stand af, maar kies er voor om alleen te spelen met de sluitertijd! Verleng die met kleine stapjes (uitgangspunt kan de sluitertijd zijn die de camera zelf zou kiezen in de automatische stand) om te kijken wat het effect is op de bewegingsonscherpte. 

 

Hiervoor kies je voor de instelling ' SLUITERTIJD-VOORKEUR' (kijk in je handleiding van je eigen camera hoe je dat moet doen), jij kan spelen met verschillende sluitertijden, en de camera zorgt er voor dat de totale belichting goed blijft (Stelt dus de twee andere factoren, ISO-waarde en Diafragma zo bij dat het weer klopt met de gekozen sluitertijd)

 

Kies er op een andere dag eens voor om te spelen met het diafragma (zoek naar ' DIAFRAGMA-VOORKEUR'  in je handleiding) om het effect daarvan op het beeld te ontdekken. (Je kent het wel, een foto van een onderwerp waarbij de achtergrond mooi vervaagd is, en soms van die lichte bolletjes krijgt)

 

En weer een andere dag ga je alleen de ISO-waarde aanpassen, en laat je de camera de sluitertijd en het diafragma bepalen! (bij de avond-foto heb ik de ISO-waarde aangepast, zodat ik de brug in z'n volledige diepte scherp kon krijgen) 

 

Gebruik steeds kleine stappen, en zet op de computer drie foto's naast elkaar, de eerste stap, de laatste en een in het midden! Dan kan je de effecten mooi zien. Check ook eens wat de camera heeft gedaan met de andere instellingen, daar kan je ook weer van leren! 

 

Naast het aanpassen van de belichtingsinstellingen, kan je er ook voor kiezen om deze instellingen door te camera te laten doen ......... maar zelf dan wel handmatig scherp te stellen! Niet je camera te laten kiezen wat er in je beeld scherp is, maar dat zelf te bepalen!

 

Daag jezelf uit om niet terug te vallen in het automatisch fotograferen! Kies altijd 1 instelling die je zelf gaat bepalen! 

 

Succes! Elles

 

PS. Het kan handig zijn om de camera weer op AUTOMATISCH te zetten voor als iemand anders ook met de camera fotografeert ..... anders is de frustratie zo groot als de camera ineens niet meer doet wat hij zou ' moeten '  doen ;-) 

 

Write a comment

Comments: 0